Romania, pe ultimul loc in UE la colectarea DEEE
Raspuns oferit de Portal Managementul Deseuriloradmin site
Romania s-a clasat, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, in 2016.
Doar 1,6 kg de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) pe cap de locuitor au fost colectate in Romania, potrivit datelor publicate de Eurostat. Alaturi de tara noastra, la coada clasamentului se mai situeaza si Letonia – cu 2,5 kg/locuitor, Cipru – cu 3,5 kg/locuitor si Malta – cu 3,9 kg/locuitor, potrivit celor mai recente date inregistrate.
18 state membre ale UE, precum si Liechtenstein si Norvegia, au depasit obiectivul de 45% de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice pentru anul de referinta 2016.
Cele mai mari cantitati de DEEE colectate, inregistrate la nivel european, au fost in:
-
Norvegia – 19,6 kg/locuitor
-
Suedia – 16,5 kg/locuitor
-
Marea Britanie – 14,8 kg/locuitor
-
Liechtenstein – 13,9 kg/locuitor
-
Danemarca – 12,4 kg/locuitor.
Media europeana privind colectarea DEEE este estimata la 8,9 kg pe cap de locuitor, in 2016, in crestere cu 25% in ultimii 5 ani, incepand din 2011.
Cantitatea deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate la nivel european variaza considerabil, diferentele reflectand nivelurile de consum ale bunurilor electrice si electronice, precum si schemele existente de colectare a deseurilor si nivelurile de performanta ale acestora.
Mai mult de jumatate (55,6%) din totalul deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate in 2016 au fost aparate electrocasnice mari, reprezentand 2,5 milioane de tone, urmate de echipamentele IT si de telecomunicatii (14,8%), echipamentele de consum/panouri fotovoltaice (13,5%) si aparatele de uz casnic mici (9%). Restul deseurilor de echipamente electrice si electronice includ unelte electrice, de iluminat, jucarii si echipamente sportive.
Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta un amestec complex de materiale si componente care pot provoca probleme majore de mediu si de sanatate, daca nu sunt gestionate corespunzator. De aceea, sunt depuse eforturi considerabile pentru imbunatatirea colectarii, tratarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Newsletter Portal Managementul Deseurilor
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portal Managementul Deseurilor si primesti cadou Raportul special "Obligatii pentru managerii de mediu in 2024"!