Procedura de autorizare, avizare anuala si de retragere a dreptului de operare a organizatiilor care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului se va modifica
Raspuns oferit de Portal Managementul Deseuriloradmin site
Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de ministru (O.M.) pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrului mediului nr. 1.362/2018 care vizeaza punerea in aplicare a obligatiilor operatorilor economici care opteaza pentru indeplinirea in mod colectiv a obligatiilor de raspundere extinsa a producatorului.
Potrivit initiatorilor, se impune modificarea si completarea O.M. nr. 1.362/2018 pentru clarificarea unor aspecte care vizeaza activitatea operatorilor economici care opteaza pentru indeplinirea in mod colectiv a obligatiilor de raspundere extinsa a producatorului, precum si categoriile de costuri eligibile.
Organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului (OIREP) vor beneficia de instrumente suplimentare pentru indeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare. O alta prevedere permite OIREP, pentru indeplinirea acestor obiective, sa achite costurile colectorilor si reciclatorilor/valorificatorilor rezultate din contractele cu HoReCa. In acest caz, costurile de raportare se pot plati in limita cantitatilor de ambalaje aferente produselor achizitionate.
Printre cele mai importante modificari se regasesc urmatoarele:
OIREP care a obtinut licenta de operare are noi obligatii, printre care:
-
sa afiseze pe pagina de inceput a site-ului propriu, direct sau prin intermediul unui link, cantitatea de ambalaje primare, inclusiv pe tip de material, contractata pentru care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului, sa actualizeze lunar informatiile, daca este cazul si sa transmita Comisiei aceste cantitati in cel mult 5 zile de la afisarea pe site-ul propriu;
Organizatia care a obtinut licenta de operare are dreptul sa includa in contributiile financiare percepute operatorilor economici pentru care indeplineste obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului:
-
costurile de raportare ale operatorilor economici autorizati care preiau prin achizitie ambalaje folosite si deseuri de ambalaje, de la populatia din localitatea in care sunt notificati/inregistrati, prin puncte de colectare sau de la locul de generare a acestora. Costurile de raportare pentru fiecare tip de material de ambalaj, se pot plati in limita unor cantitati vandute de o persoana fizica reprezentand maxim 5 ori valoarea indicatorilor privind cantitatea de ambalaje introdusa pe piata nationala, pe tip de material prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), aprobat prin H.G. nr. 942/2017 privind aprobarea PNGD:
-
11,3 kg/locuitor si an pentru sticla;
-
18,0 kg/locuitor si an pentru plastic;
-
24,5 kg/locuitor si an pentru hartie – carton;
-
3,7 kg/locuitor si an pentru metal;
-
17,0 kg/locuitor si an pentru lemn.
Ordinul nr. 1.362/2018, cu modificarile aduse prin acest ordin, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.
Click aici pentru a consulta proiectul de O.M. pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrului mediului nr. 1.362/2018, care vizeaza punerea in aplicare a obligatiilor operatorilor economici care opteaza pentru indeplinirea in mod colectiv a obligatiilor de raspundere extinsa a producatorului. Proiectul a fost publicat pe 18 aprilie 2019, iar cetatenii si institutiile interesate pot trimite propuneri in termen de 30 de zile de la data publicarii catre Ministerul Mediului.
Newsletter Portal Managementul Deseurilor
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portal Managementul Deseurilor si primesti cadou Raportul special "Obligatii pentru managerii de mediu in 2024"!