Documente pentru trecerea asfaltului frezat de la deseu la materie prima
Raspuns oferit de Portal Managementul Deseuriloradmin site
Raspuns:
Coroborand urmatoarele prevederi legislative, extrase in special din Ordonanta de urgenta nr. 92/2021 privind regimul deseurilor:
- art 23 Responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor (1) Producatorul de deseuri initial sau, dupa caz, orice detinator de deseuri are obligatia de a efectua operatiunile de tratare in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) - (3) si art. 21 prin mijloace proprii sau prin intermediul unui operator economic autorizat care desfasoara activitati de tratare a deseurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deseurilor in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) - (3) si art. 21.
- art 21 Gestionarea deseurilor trebuie sa se realizeze fara a pune in pericol sanatatea populatiei si fara a dauna mediului, in special:
a) fara a genera riscuri de contaminare pentru aer, apa, sol, fauna sau flora;
b) fara a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; si
c) fara a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.
- art 34 Toate unitatile sau intreprinderile care desfasoara activitati de tratare a deseurilor sunt obligate sa obtina o autorizatie/autorizatie integrata de mediu emisa de catre autoritatile competente pentru protectia mediului.
- tratare - operatiunile de valorificare sau eliminare, inclusiv pregatirea prealabila valorificarii sau eliminarii;
- art 15 Valorificarea deseurilor (1) Producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri au obligatia de a se asigura ca deseurile sunt pregatite pentru reutilizare, reciclate sau sunt supuse altor operatiuni de valorificare, in conformitate cu prevederile art. 4 si art. 21.
(2) Unitatile si intreprinderile care valorifica deseurile au urmatoarele obligatii:
a) sa detina spatii special amenajate pentru stocarea deseurilor in conditii care sa garanteze reducerea riscului pentru sanatatea umana si deteriorarii calitatii mediului;
b) sa evite formarea de stocuri de deseuri care urmeaza sa fie valorificate, precum si de produse rezultate in urma valorificarii care ar putea genera fenomene de poluare a mediului sau care sa prezinte riscuri asupra sanatatii populatiei;
c) sa adopte cele mai bune tehnici disponibile in domeniul valorificarii deseurilor.
- art 6 Incetarea statutului de deseu (1) Anumite categorii de deseuri inceteaza sa mai fie considerate deseuri, potrivit definitiei prevazute la pct. 10 din anexa nr. 1, in cazul in care au fost supuse unei operatiuni de reciclare sau altei operatiuni de valorificare prevazute in anexa nr. 3, daca respecta cumulativ urmatoarele conditii:
a) substanta sau obiectul urmeaza sa fie utilizat in scopuri specifice;
b) exista o piata sau cerere pentru substanta sau obiectul in cauza;
c) substanta sau obiectul indeplineste cerintele tehnice pentru indeplinirea scopurilor specifice si respecta legislatia si normele aplicabile produselor;
d) utilizarea substantei sau a obiectului nu va produce efecte nocive asupra mediului sau a sanatatii populatiei.
(2) In cazul in care nu au fost stabilite criterii la nivelul Uniunii Europene, in cazul in care exista solicitari din partea producatorilor de deseuri, agentia judeteana pentru protectia mediului, denumita in continuare APM, analizeaza si verifica impreuna cu reprezentantii Garzii Nationale de Mediu indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) si transmite cele constatate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, denumita in continuare ANPM, care le centralizeaza si propune criterii pentru fiecare situatie in care anumite deseuri inceteaza sa mai fie considerate deseuri.
(6) O persoana fizica autorizata sau juridica care utilizeaza, pentru prima data, un material care a incetat sa mai fie deseu si care nu a fost introdus pe piata sau care introduce pe piata un material pentru prima data dupa ce a incetat sa mai fie deseu se asigura ca materialul indeplineste cerintele relevante in baza legislatiei aplicabile in materie de substante chimice si a celei referitoare la produse.
- Art. 3 din Ordonanta nr. 2/2021 privind depozitarea deseurilor - stocarea deseurilor inainte de valorificare sau tratare pentru o perioada mai mica de 3 ani, ca regula generala, sau stocarea deseurilor inainte de eliminare, pentru o perioada mai mica de un an,
Putem opina urmatoarele:
1. tratarea/valorificarea deseurilor, indiferent de tipul acestora, se poate realiza de catre generator prin mijloace proprii doar in baza autorizatiei de mediu, care reglementeaza activitatile de valorificare in cazul deseurilor respective;
2. stocarea temporara a respectivelor deseuri se realizeaza pentru o perioada de maxim 3 ani in cazul deseurilor valorificabile (in special cele nepericuloase) si maxim 1 an pentru cele care ajung la eliminare (in special cele periculoase), in conditii care sa nu dauneze mediului si sanatatii umane (de ex. spatii aflate la distante suficiente de vecinatati in asa fel incat sa nu genereze in timpul realizarii si al operarii mirosuri, degajari de praf etc, spatii ferite de intemperii, acoperite sau inchise, impermeabilizate/betonate care sa nu permita scurgerea anumitor poluanti in sol, ape de suprafata, ape subterane, delimitate in functie de tipul deseului depozitat in asa fel incat sa fie evitata amestecarea acestora, spatii etichetate conform codului deseului stocat etc ;
3. incetarea statului de deseu se realizeaza in baza criteriilor stabilite la nivel national sau european (prin Regulamente UE), conform precizarilor anterioare. De subliniat faptul ca deseul respectiv, pentru a fi considerat reciclat si utilizat ca material/produs intr-un proces similar, trebuie sa respecte si reglementarile referitoare la calitatea si conformitatea produselor introduse pe piata (certificate de conformitate etc).
Newsletter Portal Managementul Deseurilor
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portal Managementul Deseurilor si primesti cadou Raportul special "Obligatii pentru managerii de mediu in 2024"!