Comerciantii incaseaza, din 31 martie, garantii pentru ambalajele reutilizabile
Raspuns oferit de Portal Managementul Deseuriloradmin site
Incepand de duminica, 31 martie, comerciantii trebuie sa perceapa o garantie in cuantum de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reutilizabil atat de la clientii persoane fizice, cat si de la clientii persoane juridice, in anumite situatii. Aflati care sunt obligatiile comerciantilor si in ce conditii va fi restituita garantia baneasca pentru ambalaje.
Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca circulatia ambalajelor reutilizabile intre operatorii economici se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Daca beneficiarii nu detin cantitatile de ambalaje necesare efectuarii schimbului, acestia achita o garantie baneasca in schimbul ambalajelor primite.
Incepand cu data de 31 martie 2019, valoarea acestei garantii banesti este in cuantum de 0,5 lei/ambalaj intre operatorii economici si intre operatorii economici si consumatorul final, in cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populatiei.
Pana la data de 1 ianuarie 2021, in baza evaluarii eficientei economice, sociale si de mediu, precum si a impactului asupra intreprinderilor mici si mijlocii, prin hotarare a Guvernului, se stabileste un sistem de garantie-returnare care sa se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati:
a) sa marcheze sau sa inscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma «ambalaj reutilizabil»;
b) sa organizeze, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel incat sa realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.
Atentie! Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului poate initia actualizarea valorii garantiei banesti la valoarea propusa de reprezentantii sectoarelor economice relevante, in functie de evolutia pretului ambalajelor si rata inflatiei.
Ce obligatii au de indeplinit comerciantii
Operatorii economici care comercializeaza cu amanuntul produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati:
a) sa informeze consumatorii asupra valorii garantiei banesti si asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
b) sa primeasca la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate;
c) sa returneze, la solicitarea consumatorului, in baza bonului fiscal, valoarea garantiei banesti in cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate.
Cum se inregistreaza ambalajele reutilizabile in evidentele contabile
Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului nr. 149 din 18 februarie 2019, incepand cu data de 31 martie 2019, ambalajele primare reutilizabile cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l utilizate pentru produsele destinate consumului populatiei se inregistreaza in evidentele contabile la valoarea prevazuta in Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ambalajele reutilizabile care se returneaza furnizorilor interni si externi se inregistreaza in evidentele contabile in conturi de stocuri distincte, la o valoare justa.
Cantitatea de ambalaje care este reutilizata se recunoaste numai in baza inregistrarilor existente in evidentele contabile, in conformitate cu reglementarile contabile aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Garantia se returneaza in baza bonului fiscal, daca ambalajul poate fi reutilizat
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) informeaza consumatorii ca, pe masura ce aceste produse vor fi livrate de producatori catre rafturile magazinelor, la achizitionarea acestora, pe langa contravaloarea produsului, cumparatorului i se va percepe, suplimentar fata de pretul produsului, o garantie de 0.5 lei/ambalaj.
Garantia va putea fi recuperata de cumparator numai daca, pe baza prezentarii bonului fiscal original aduce ambalajul la magazinul de la care a achizitionat produsul, iar ambalajul respectiv se afla intr-o stare corespunzatoare pentru a putea fi reutilizat.
AMRCR anunta ca fiecare magazin isi va putea organiza si comunica catre consumatori propriul program de colectare a ambalajelor reutilizabile si restituire a garantiei.
Newsletter Portal Managementul Deseurilor
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portal Managementul Deseurilor si primesti cadou Raportul special "Obligatii pentru managerii de mediu in 2024"!